Pages

Monday, December 26, 2011

Fakta Yang Korang Jarang Atau Xpnah Dgr Kt Tempat Kerja/Pejabat.


-80% pkerja di malaysia paling xsuka bgun d pagi isnin.
-kbiasaan tempoh waktu pd hari jmaat adlah lbh lama dr hari2 yg lain.
-pkerja lelaki mjadikn lunch break sbgai sidang politik.
-pkerja wanita mjadikn lunch break sbgai bazar@agen jualan kosmetik,brangan pjagaan wnita,serta aksesori2 pkaian.
-syarikat mbazirkn sjumlah wang bg papan tanda 'no smoking' dlm tandas.
-dinding dan pntu tndas lelaki,adalah tmpt pkerja mlepaskn geram dan bakat.
-pkerja wnita tidak akn ke tndas bseorangan.
-hasil tinjauan seorg rkan,85% pkerja wnita myembunyikn earphone dlm tdung mereka.
-pkerja wanita lbh lama brada dlm tndas bbnding pkerja lelaki.
-kbiasaan pkerja tidak akn ke tandas pd wktu rehat.
-tandas yg tbersih ialah tndas d jbatan sumber manusia.
-60% pkerja dsyarikat swasta tidak myukai pngurus smber manusia.
-hnya 2% pkerja di malaysia yg sggup buat ot pd hari gaji.
-pkara pling sensatif di sektor swasta ialah VSS.
-bos anda ialah pfect man. Beliau selalu btl.
-jika anda rasa bos anda mlakukn ksilapan,sila tgk pnyataan diatas.
-bos biasanya akn memilih org pndiam sbgai org kanan.
-leader ialah org yg pling mahir dlm sesuatu bhagian,tetapi x smestinya paling bijak dlm strategi kerja.
-rata2 pkerja akn memandang sinis jika ad pkerja lelaki lain sama2 mmegang henset smbil tsengih2.(hehe)
-rata2 pkerja hnya rapat dgn bos pd wktu bkerja,ttpi tdak dluar wktu bkerja.
-akn tdapat seorg ketua bg 1-1 kelompok kmpulan/puak.
-dlm sesuatu klompok,hnya ktua akn bcakap dan yg lain nya hnya ketawa atau bkata 'ooo'.(tanda kagum la)
-car park biasanya dijadikn medan bg pkerja mperaga enjin,kusyen dan kreta bru.
-tahukah anda cctv pd tempat letak mtosikal skadar hiasan semata-mata?
-tmpat yg pling sesak di tmpt kerja ialah di kantin dan mesin ATM (hujung bulan). 
-pnyakit buasir dan batu karang ialah pnyakit yg pling mudah dialami pkerja kilang.
-MC  biasanya bharga rm10 ke rm30,bgantung pd kwasan dan kadar kekerapan.
-tayar pancit dan jln jem merupakn alasan pling wajib bg pkerja yg lewat.
-hmpir 90% pkerja yg mnaiki mtorsikal mpunyai no telifon ah kuok (runner tukar tiub).
-rata2 seorg pkerja mpunyai bakat mbuat krja lain slain krja tetap nye.
-pkerja pling rajin di sesuatu sektor ialah security guard.
-pkerja yg pling mudah dtindas ialah pkerja kontrak.
-sefahaman antara kaum sgt mudah dilihat antara pkerja2 kelas bwh dan ptengahan. Tp tidak pd kelas atasan.
-pjualan topup ialah pniagaan pling laris diikuti pjualan kosmetik avon dan tupperware di kawasan kerja.
-henset mrupakn kperluan pling utama dtempat kerja bbanding pen.
-isu politik ialah pkara pling mudah ddengar pd wktu rehat bbanding isu sukan.
-harga minyak ialah isu sensatif ke 2,slepas VSS.
-90% pkerja di mlaysia tidak pnah mgunakn atau mhabiskn bajet perubatan dan ksihatan tahunan.
-bg mdapatkn bonus thunan,pkerja biasanya perlu bsabar shabis iman,dmaki dan dikerah hbis2an.
-100% pkerja di malaysia tidak bpuas hati dgn gaji skrg.
-hmpir smua pkerja pernah mgunakan mesin vending dtempat krja.
-nama pngurus sumber manusia pling byk tdapat d dinding tndas diikuti ketua2 jbatan yg lain.
-pkerja wnita indonesia lbh dkenali bbnding pkerja asing dr vietnam dan filipina.
-pkerja lelaki yg sudah brumah tngga lbh mudah mgadu nasib kpd janda bbnding teman2 baiknye.
-khidmat 'posmen' masih dgunakan pkerja lelaki bujang.
-pkerja wnita kbiasaan akn mbwa 1beg ke tmpt krja.
-kereta ialah aset yg mbezakn taraf pkerja2 lelaki.
-adalah dnasihatkn utk tidak mbuat jokes/lawak2 bodoh di pagi isnin.
-kbanyakan pkerja di ofis myalahgunakn komputer di tmpt krja.
-hnya 1 drpd 10 org pkerja lelaki mbawa sikat ke tmpt krja.
-masa seakan2 lmbat mjelang wktu blik. 
-hnya 2 drpd 5 pkerja tahu mgunakan pmadam api.
-sakit kepala dan belakang ialah alasan yg kerap dgunapakai di klinik panel.
-suami isteri jarang akn mkn bsama dtempat krja.
-hnya ada 3% pkerja di malaysia bkerja bsama2 rakan seperngajian.
-hmpir 60% pkerja kilang mgaku pnah mgorat kerani jbatan.
-karipap dan teh o adalah menu sarapan paling laris,dimana2 skalipun.
-pcaya atau tidak,duit syiling lbh bharga dr skeping duit krtas rm5,slepas jam 2pg.
-95% rkyat malaysia xkn add bos diorg dlm fesbuk.
-ketua yg baik ialah ketua yg mdengar kata2 org bwahan bbnding arahan org atasan.
-scara purata pekerja di negara kita mhabiskn rm15 sbgai duit blanja dtempat krja setiap hari.
-tandas wanita lbh kerap tsumbat bbnding tndas lelaki.
-rata2,seorg pkerja wnita pnah di'ngorat' oleh 4org pkerja lelaki spnjang tmpoh beliau bkerja.
-jgn mdail no telifon wnita yg tdapat di dinding tndas.
-nama gelaran biasanya bdasarkn bntuk fzikal atau paras rupa.
-jawatan yg seringkali kekosongan ialah engineer.
-98% pkerja shif mlm pernah tido dtempat krja.
-kamera dgital ialah rakan baik supervisor shif mlm.
-berat seorg pkerja sektor awam bole trun sbnyak 5kg jika bkerja dsektor swasta slma sbulan.

Monday, August 22, 2011

Cara Baru Tingkatkan Trafix ke Blog Anda

Korang cari traffik? Kecewa dengan traffik korang yang sekejap naik sekejap turun, atau tak naik naik tu? Kita sama! Korang mesti kerap cari cara nak menaikkan traffik tu kan. Apa kata sekarang ni kita cuba cara lain pulak. Cara ni bagi Saya memang tak pernah tengok lagi, tapi best!Saya jumpa cara ni kat Blog [LUQMAN] dan Blog Luna ..Jom try cara ni! Cara cepat menaikkan traffik blog korang!
p/s : baca entri ni sampai habis dulu sebelum buat
Cara nya begini:
- Tulis posting artikel seperti posting ini, atau copy-paste artikel ini. Kemudian beri tajuk yang menarik.
- Korang hanya cuma perlu meletakkan Link URL di bawah ini untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web korang
  1. mizz shizu
  2. Myself V3 Me &
  3. Blog Hanz
  4. BiMies’s WoRLd
  5. Farah Shafiqah
  6. Qila Razak
  7. CekLa
  8. Miss Yaty
  9. Magrib Menjelma
  10. Bila Luna Berkata Kata
  11. Putera30 Photographer
  12. Internet Tutorial
  13. [LUQMAN]
  14. GelakJE!
  15. Propaganda Sang Pemecut
PERATURAN!!!
1. Sebelum korang meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog korang, sila hapuskan link nombor 1.
2. Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1, yang No.3 jadi No.2, yang No.4 jadi No.3 dan seterusnya.
3. Setelah itu masukkan link korang di urutan bawah (No.15).
***So urutannya jadi mcm nie
  1. Myself V3 Me &
  2. Blog Hanz
  3. BiMies’s WoRLd
  4. Farah Shafiqah
  5. Qila Razak
  6. CekLa
  7. Miss Yaty
  8. Magrib Menjelma
  9. Bila Luna Berkata Kata
  10. Putera30 Photographer
  11. Internet Tutorial
  12. [LUQMAN]
  13. GelakJE!
  14. Propaganda Sang Pemecut
  15. LINK BLOG KORANG KAT SINI!!!!
4. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu. Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:
Bila posisi korang pada no.15, jumlah backlink = 1
Posisi no.14, Jumlah backlink = 5
Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625
Kita sama-sama cuba jaya okk….

SELAMAT MENCUBA!!!

***Ingat…jangan menipu…tolong menolong sesama rakan blogger untuk mendapat trafic yang banyak… Pastu Jgn Lupa promote link entry ni.. kt member2 korang.. lagi byk lagi bagus.. kalau sehari promote kat 100 blog mungkin yg buat 10% jer maknenya dalam 10 org yg buat… ingat lagi byk backlink kiter… lagi tinggi rating kiter kat google..

Saturday, August 13, 2011

Hebatnya Insan Itu.


Sekian lame,baru la ade mase ngan idea nk post entri. Ade 3 bulan kot,x menaip. Klu rumah,da kompom2 bserawang,hantu pn xsnggup nk singgah. Hahaha. Bulan puase,setan sume kne rantai,padan muke. Bulan ni,usia aku menginjak naik ke angka 25,bak kate org,suku abad la. Well,aku masih lg bernafas,kacak,dan sihat. Syukur alhamdulillah. Dlm usia ni,aku xterlepas dr soalan2 yg kurang sedap d dengar tiap kali aku jmpe kawan2 lame yg rata2 sebaya dgn aku. 'Beb,bile mau lansung? Wa da lame ngidam nasik minyak ni',soalan yg paling aku malas nk hadap klu di usulkn kt aku. Nk bg alasan ape? Duit xcukup? (alasan yg da basi utk djawab),xd awek? (ppuan lg rmai dr laki la skrg,bro),so... Utk aku lpaskn diri,aku kua kn enset,uat2 cm ad org kol,blah. (^_^)

Ok,tahun2 sblum ni mmg aku xde jawapan utk soalan2 yg berunsur kawin ni,tp 2-3 ari ni,aku rase aku da dpt jawapan nye. Senang je,padahal aku nmpak pkara ni hari2 tp aku xbole rungkai kn. Sebelum aku kawin,aku nk bahagiakn abah ngan ibu dulu. Paling tidak aku nk bg diorang senang sikit,gembira sblum aku ade keluarga sndiri. Sorry la klu u'ol bkn ank pertama,sbb 2 korang pna tfikir sal ni. Anak sulung je yg tau susah senang,ayah ngan mak die. Sedang anak2 lain cuma nmpak parents die senyum,tp anak sulung akn nmpak senyum di muka dan dihati mereka. Susah senang diorang,nk2 mase nk mmbesar kn aku dgn adik2. Aku maybe x ingt atau sedar cmne diorang besarkn aku dr aku melalak tgh2 mlm,smpai la ke tahap aku bole pkai kereta skrg,tp aku nmpak diorang besarkn adik2 aku. Susah senang diorang,suke sedih. Aku pn bkn dr kluarga senang,so bkn 1-2 cabaran yg diorang ne hadap,tp mcm2. Abah seorang yg tegas,ibu lak xpnah ptus2 bg kasih syg kt kitorang,kira balance la ape yg aku dapat dr diorang,n sebab 2 jgak la aku rase dewasa seawal usia 20 tahun. Kekuatan anak sulung ialah mak dan ayah mereka,itu fakta ok. Aku rase xbole idup klu diorang xde. So seboleh2 aku nk bahagia kn diorang dulu,baru pk sal diri sndri.

Tp aku bkn la seorang manusia yg smpurna,aku pn xtlepas buat salah. Baru2 ni aku dgn x sengaja da uat abah kecik ati,abah mgadu kt ibu. Then ps aku balik kerja mlm,ibu story kt aku,tnyata abah btul2 kcik ati dgn aku. Siyes aku rase besalah gile2. Bdosa gile aku dgn abah aku. Kt sini la yg aku sedar,asal org ckp kuatnya ank ptama,kt parents die. Aku rase lemah. Rase gagal. Smpai nk tido pn aku dok pk sal ni lg. Aku da kecik kn ati org yg susah payh cari rzeki bg aku mkn,besar kn aku,anta aku blaja. Lg 1 aku nk bgtau,klu kite da kecik kn ati ayah kite secara otomatiknye kite pun da kecik kn ati pasangan die,yakni ibu aku. YESSS..! Aku da kecik kn 2 hati org yg mmbesarkn aku. Betapa kuang aja nye aku,kn? Ati diorang aku xley jaga,cmne aku nk jaga ati bakal bini aku? Ati parents die nnti? Aku masih blum layak nk ade kuarga sndiri pd pikiran aku. Skrg,aku akn cube jd lg baik utk mereka,jnji aku pd diri sndri. Aku amik ati diorang smula,tp aku ttap rase bsalah jugak. Bia la org nk ckp aku anak mak ke,anak bapak ke,ade aku kesah,da sah2 la diorang mak,bapak kandung aku,kn?

Usia 25,aku rase aku da hebat,ade kereta sndiri,moto,kerjaya tetap,tp bile ingt2 balik,sume 2 hasil tgn diorang yg mmbentuk aku,dr kecik smpai sekarang. Hebat ke aku? X... Abah aku da ade aku mase umu die 25,abah aku ad kereta sndri mase umur die 20,abah aku hidup sendiri,kua dr kg mase umur 18,tp aku? So sape lg hebat?? Maybe lebih nye aku pd pndidikan,tp lebih nye abah,xdapat aku taip. Byk sgt. Org yg peramah,pndai bgaul,senang bkawan,kuat bkerja,sayang keluarga. Mmg aku xbole nk jd cm dia. Dia mmg hebat,abah aku,Harith Daeng Kadzim. Aku sungguh bangga dgn dia,biapun bkn harta yg die bg aku,tp die da bg aku ilmu n pngalaman yg korang sume xkn dapat. Mak aku? Insan hebat yg istimewa,penyabar,pndai smbunyikn kesedihan dgn senyuman,tp cm yg  aku ckp kt atas,aku nmpak sume 2. Insan yg sgt setia dgn pasangan dia xkira susah,senang. Serba boleh,mjahit,memasak,semuanya hampir2 sempurna dgn dia,Rohana Misban,wanita paling hebat yg pernah aku kenal.

Bole ke aku jd cm abah,n dpat wife cm ibu aku? Bole ke aku jd cm diorang bile nk mmbesarkn anak2 aku kelak? Bole ke aku sabar dgn anak2 aku klu diorang pn bperangai cm aku? Adik aku kadang2 pn tnggi suara jgk kt diorang,sbgai abg,aku bole sabar utk shoot muke die,tp sbgai anak abah,ibu,mmg aku xbole sabar. Mmber2 aku salu je ajak aku balik kl,kerja sane,gaji lumayan. Hehehe,duit bole je nk carik,tp kluarga aku? Ade sorang abah,ibu,adik2 aku,xkn ade yg bole gnti diorang. Aku di besar kn oleh 2 insan hebat ni,so jadi la aku yg skrg. Aku xnk pun harta byk2,mwah. Aku nk diorang je. Sampai bile2 pn aku akn ingt kejadian ari 2,kejadian yg buat aku sedar,hebat mane pn aku skrg,abah lg hebat..

Kpd kalian yg masih memiliki mereka,xbyk yg aku nk soh kalian buat,cume cuba lah utk berbangga dgn mereka n buat mereka bangga dgn anda,adil bukan?? Myesal xsudah klu kite blum lg sdar ttg pkara ni. Diorang xnk duit kite,diorang nk kite. Kpd perantau,pulang la bhari raya. Hohoho. Kite xkn rase gembira klu xpnah rase sedih.. Kn..?


P/s=aku da tau ape makna,Awan Nano. Thanx Hafiz AF

Saturday, April 16, 2011

Maharaja Lawak




Utk Maharaja Lawak aku list kn 5 pserta pebret aku.. 

  • JoZan-kombinasi duo terbaik dalam malaysia,2-2 bole feed n kill. Jozan bole jdik orang lain,sesape je. Zizan,stiap ayat yg kua dr mulut die,gaya die nmpak versetail. haha
  • Nabil-idea yg mcurah2,smpai xcukop mase.
  • Sepah-kombinasi trio,walaupun kekadang Jep kasar skit,Mamat dgn trademark duduk myangkung die,n Jep sbgai mangsa buli. Klu faham btul2,ade isi dlm lawak diorang.
  • Jambu-karekter lawak mmbabitkan fizikal,tgk muka pn kite da gelak. Stiap pgerakan,siyes bole buat org pecah perot.
  • Man-walaupn man baru lg, tekanan nk bsaing ngan senior2 die,tp aku minat pnyampaian man. Ade idea,cume kadang2 xtau nk tjemahkan. Kurang pngalaman lg kot.
Nmpak kt situ? Bole dikatakan rata2 yg mnonton akan listkn name2 diatas sbgai pebret,same cm aku..


Bottom 3?

  • Amir
  • XN3
  • WAi
Ok,XN3(No Entry) ngan Wai da kua mlm td. Spt yg aku jngkakan. Cuma tnggal amir je blum kua lg. Aku xtau la genre lawak ape yg die smpaikn. Npe die masih ade lam Gelanggang? Sape la yg vote utk die an.. Yes.. Org akn ckp,'Bia la long,duit diorang'.. Ceh... Kesan nye kt peserta lain yg ade potensi lbih baik tp gagal sbb undian x memihak kt mreka. Shilake kn.. Mujur format Maharaja Lawak ni,undian sms dan markah dr juri. Aku ingt kalau based on undian sms jgk la,jahanam..


Yg pling aku hrap sgt keluar minggu depan is Amir! I’m Sorry.. Time Raja Lawak pon aku tak tau kenapa dier bule layak ke Top 3… xbole blah langsung..kalau orang gelak pon aku tak sure la diorang gelakkan lawak dier..or gelakkan kebodohan die..so aku harap sangat dier keluar… atleast,kurang sikit dosa aku memaki hamun or myumpah die.

Tutup cite Maharaja Lawak...

*****************************************************************************************************


Saturday, April 9, 2011

Kembali Nye Seorang Kapitalis

Lame x menaip... Usang sungguh rase nye blog aku skitar bln 3 ngan awal bln 4 nih.. Ape nk uat,kerja ialah sgalanye. Aku bkn student U yg snantiase ade mase nk mnaip kisah kehidupan sharian.. Kn? Hehehe.. Sebot sal kerja... Erm,ekceli bln ni mcm2 hal blaku kt tmpat kerja. Bknaan dgn tajuk post ni jugak la..

Ok.. Aku bkerja ngan salah sebuah syarikat Jepun yg agk gud2 dlm pasaran dunia. Wlupun rata2 korang xpna dgr pon name cmpany aku nih.. Abaikn,2 x penting same skali.. 1st of all,ramai yg pna tnye aku..

  • Best ke kerja ngan Japs ni wei?
  • Masyukk r ko,keje ngan Japs kn?
  • Aku dengaq Japs ni straight tang displin.. Btoi ka?
  • Ade karo Japs x kt tmpat ko? (Shilakee betol,sape yg pna tnye ni)
Best ke kerja ngan depa ni? Ok la,serba sikit aku cite skit sal etika kerja depa ni,stat dr tmpat kerja lame aku,smpai la aku kerja ngan cmpany skrg. Bdasarkan pengalaman aku la.. (cam x biase lak ngan ayat aku yg nih,hehe) 

Org Jepun sgt mmentingkn disiplin kerja,xsilap lg. Sikap org Jepun bkerja sme dgn org Cina. Budaya orang Jepun bekerja lebey kuang cmnih,msti balik lewat daripada tempat kerja. So sape yg suke balik awal ataupun tepat pd masa balik kerja, tak bole la bkerja di kt Cmpany Jepun,hahaha. Klu x,sori la xkn diakui ataupun diiktiraf sbg pkerja yg beretika suci. Sbagai eksekutif lak,depa x bole ikot ‘kepala’ sendiri. Sebaliknya slalu kne mntak pandangan staf bwahan bg mmbantu menyetelkn msalah2 kerja yang blambak2 tu.. Manager salunye pula bmula sbg staf bwahan. Kalau korang tnye aku cmner diorang bole mcapai tahap ni,senang je aku jawap.. SEDOT kne lebey,JGN bangkang,TUNJUK kemampuan ke tahap MAKSIMUM.

Meniru gaya Jepun juga banyak kelebihannya. Orang Jepun memang kuat meniru,ops silap... Paling kuat meniru la depa nih. Mereka suka meniru produk orang atau bangsa lain. Tetapi kelebihan Jepun, mereka adalah manusia yang kreatif. Mereka bukan sekadar meniru tetapi meniru + kreativiti = produk yang lebih baik untuk manusia. Oleh kerana produk tiruan mereka diperkaya dengan kreativiti, hasilnya produk mereka menjadi produk yang lebih baik dan disukai bukan sahaja oleh orang Jepun, tetapi bangsa lain di seluruh dunia. Jadi, apa kata kalau nak meniru pun biarlah kita ‘meniru gaya Jepun’. Kalau kat Hicom-Honda,benda ni aku panggil Gemba Kaizen (klu aku x silap la).(Moga para sahabat di Hicom Honda teruja dengan statement ni. Hehe). Contoh paling dekat kita boleh lihat,ialah kereta,moto jenama jepun dan paling aku kagum,Bullet Train.Semangat etnosentrisme orang Jepun sangat kuat. Ia bermaksud mereka sangat mencintai bahasa, bangsa dan warisan tradisi. Jadi, tidak pelik mengapa Jepun boleh maju walaupun ramai rakyatnya tidak pandai berbahasa Inggeris (Pernah tengok filem The Last Samurai? Tengok scene diorg bangun pagi,cara diorang bekerja,kesetiaan kepada maharaja dan konflik politik dalaman).Lagi 1,ini kerana mereka juga kuat menterjemah buku. Boleh dikatakan setiap buku baru yang diterbitkan barat, akan diterjemahkan dan diterbitkan di Jepun dalam beberapa hari sahaja. Jadi rakyat Jepun memperoleh ilmu barat daripada buku yang 
diterjemahkan ke bahasa Jepun. 

Tetapi orang Jepun kurang mementingkan hubungan kekeluargaan dan lebih mementingkan kerja. Inilah sebab utama andainya aku diberi pilihan bekerja di Jepun, aku x kn g nye,huhu.Tapi sebagai pelajar,maybe aku pergi la kot. Andainya ampa nk or berangan or perlu bekerja kt Jepun,blaja la utk follow budaya kerja diorang dulu. Silap ari bulan, kewujudan ko dlm cmpany 2 x akan dipandang or tidak dihargai oleh staf2 lain. So aku usulkan isu ni bukan sebab aku nak bangga aku bekerja dengan diorg tapi sekadar nak buat rumusan mengapa diorang lebih maju dari kita. Then apa korang rasa?? 

Bln ni,orang yg paling bengis dr Jepun muncul kmbali kt cmpany aku.. Aku xpernah lg nk mgadap die face 2 face,tp  yg aku dgr dr otai2 kt tempat kerja aku,mamat ni suke myepak.. Still membawak sifat displin Jepun die kt Malaysia. Tp die xtau ke yg Malaysia ni ramai bomoh? Pakar Santau? Die xtakut meyh? Hehe.. Xla sume japs cm2.. Ade yg bole kawtim ngan kite,style diorang lak klu da ngam ngan kite,ko g jepon,cam raja diorang layan ko. TP kalau la.. Dlm 100 japs,3orang je yg bole rapat ngan ko.. Siyes.. Tp kalau korang ingat orang yg dok kt jepon 2 sume nye bdisiplin,korang silap.. Diorang bkn cm 10-15 taun dulu.. Teknologi mmbuat diorang 2 same je ngan kite. Da makin kenal pkataan MALAS.. Hehe. Smata2 mharapkn teknologi utk uat kerja. Ape yg aku respek,mentaliti diorang.. Kalau tulis 'DILARANG BUANG SAMPAH',mmg korang xkn nmpak sampah skitar 10meter radius papan tnda 2.. Kt sini..? Kt mane ade pkataan 2,kt situ la orang pakat ramai2 buang smpah. Ni aku baru abis kerja mlm.. Isnin ni mule lak kerja pg,so sempat la aku nk bkenalan ngan mamat ni. Nk gk rase sndri cmner cara pmerintahan die. Heeee. 


p/s:Aku pn xtau ape yg aku merapu nih.. 

Wednesday, March 23, 2011

101 Fakta Ringkas Tentang Aku.....

  1. Mohd Hasrizan Bin Harith nama aku lam ic.
  2. Rizan Harith name aku lam pesbuk.
  3. Family,sdara mara,kaum kerabat,adik beradik n kawan bek panggil aku along..
  4. Kt Cheras orang panggil aku jai..
  5. Kt SP pn orang pnggil aku jai jugak... (Klise)
  6. Gile teknologi.. Semua aku nk blaja..
  7. Orang x kenal aku mesti ingat aku kerek an? Mmg pon..
  8. Suke makan kopok twisties kaler itam..
  9. Minum air coklat dutch lady..
  10. Pemain badminton yang x berapa nk berjaya..
  11. Bola sepak? Da resign da.. Doktor marah..
  12. Karoke? Hanya bila kena dgn masa dan individu..
  13. Majalah UJANG da kira cm buku teks aku.
  14. Obses terhadap kelajuan..
  15. Mudah teruja terhadap imej2 kreatif..
  16. Diam tandanya otak aku sedang sgt aktif berfikir. (kwn2 baik aku tau perangai aku yg 1 ni)
  17. Gile kumpol kasut..
  18. Sbb aku lg suke pakai kasut dr selipar.
  19. Ade 2 orang adik lelaki..
  20. Tp umah aku riuh macam ramai orang.
  21. Aku suke nombor ni..
  22. Suke tengok cerita berunsur perang ngan risikan.
  23. Rompakan terancang cm italian job ngan ocean 11,12,13 pn aku suke gk..
  24. Nur Kasih ialah drama melayu pertama aku layan dr awal smpai abis..
  25. Suke kn aktiviti lasak..
  26. Mase kt skolah aku men hoki sampai daerah.
  27. Suke mengabiskan minyak kereta dengan meliliau.
  28. Aku raja tido dalam umah.
  29. Cepat tido dlm kereta..(klu bkn aku drive la)
  30. Tp kalau drive mlm,Sg.Petani-JB pn xde masalah.
  31. 8 kali bawak RX-Z dr SP-KL.(ulang alik)
  32. Sekali dengan moto Wave 125 pak sdara aku.(ulang alik gak)
  33. Anak paling degil n x dengar kata..
  34. Tp aku la anak yg mak aku paling sayang... Heeeee
  35. Pernah jatuh moto ngan kwn bek aku mase ari jadi die.. Hahaha
  36. Bedrul Hisham ialah pak sedara aku paling kamceng ngan aku.
  37. Siti Maisarah ialah kakak aku..
  38. 36 dan 37 ialah anak beranak..
  39. Aku ade citarase yg unik dalam muzik..
  40. Berangan pakai Nissan Skyline tetiap ari..
  41. Suzuki Hayabusa pun..
  42. Pernah ade cita2 nk jadi angkasawan... (hape nye bengong time 2)
  43. X berapa nk pandai melukis.
  44. Suke bau minyak gear auto ngan ubat gegat.
  45. Jangan tipu aku tentang enjin kereta..
  46. Akan terdorong untuk mkn bihun berbanding nasi lemak klu sarap kt tmpat kerja.
  47. Bekas pelajar Sekolah Menengah Teknik Port Dickson.
  48. Suka cicah goreng pisang ngan kicap+cili padi tumbuk..
  49. Minat gaya lakonan George Clooney,Brad Pitt ngan Tom Cruise.
  50. X berenti gelak klu tgk JOZAN 
  51. Suke idea2 Nabil dalam Raja Lawak..
  52. Din Beramboi sentiasa dlm kenangan aku..
  53. Pale otak heng jab........... (~_~")
  54. Ade sifat kepimpinan,tp xnk tunjuk...
  55. Idola aku Nabi Muhammad SAW.
  56. Pernah jadi mekanik seblom keje kilang..
  57. Kekadang uat part time mekanik gk..
  58. Lebih suke mgadap pc dr tv.
  59. Minat gile keeper England,Joe Hart.
  60. Respek cara Carles Puyol,John Terry,Fabio Cannavaro satelkn striker.
  61. Kalau aku dok Hollywood,aku nk ngorat J-Lo.
  62. Klu dok india aku nk ngorat Priety Zinta.
  63. TopGear ialah rancangan Tv pebret aku..
  64. Aku nk jadi The Stig,bole x?
  65. Leverage ngan Numbers ialah drama bersiri omputih yg aku xbley miss..
  66. CSI-Miami juge bgitu..
  67. Taun 2008 aku bercita2 nk jd Horatio Caine.. cool beb..
  68. Kagum pada kepantasan Ryan Gigs,Roberto Carlos bila diorang beraksi atas padang.
  69. Akan menjerit bile Lionel Messi n Ronaldinho meng'ayam2 kn defend yg kayu..
  70. Aku ade Proton Waja ngan Yamaha RX-Z.
  71. Aku x suke mkn ubat..
  72. Seorang skaters yg pernah aktif gile mluncur..
  73. Senang tekan hon klu ade org thegeh2 bawak kereta kt line laju.
  74. X reti men gitar.. Jgn sesekali pass gitar kt aku klu xnk kne hempuk..
  75. Sggup xtido malam men game Metal Gear Solid..
  76. Minat kt senjata api... (pehhhh)
  77. Kalau kaya,aku nk beli sbijik Bugatti Veyron,Aston Martin DBs..
  78. Siyesss aku myampah tgk laki jambu n lembut..
  79. Pakai no maxis dr tahun 2002...
  80. Ekceli da xde idea ni...
  81. Suke melalak sorang2 lam kereta.
  82. Aku x reti mmbela binatang peliharaan selain ikan.
  83. Aku x reti letak cash byk2 dlm wallet..
  84. Aku bkongsi ari jadi ngan 2 org lagi spupu aku...
  85. Yang lebih best,tahun yg same...
  86. Ni la tahun aku lahir..
  87. Aku bole dikata orang yg pemalas g keje sbnarnye..
  88. Kadang2 payah bgun pagi.. (Kadang2??)
  89. Ade locker rahsia serta kotak yg penuh rahsia.. (hehehehe)
  90. Jenis manusia yg lapar tgh2 malam..
  91. Susah uat kputusan bile mmbeli belah..
  92. Aku x reti simpan duit dlm tabung..
  93. Aku mabuk darah ok...
  94. Tikus ialah binatang pngotor... Aku xsuka tikus.. 
  95. Aku ade patrick star,pelik kn?
  96. Paling best.... Kwn2 baik aku pada mulanya orang yg paling x ngam ngan aku..
  97. Aku sayang abah aku,ibu aku,adik2 aku... :)
  98. Bak kate adik aku,aku ialah manusia yg bole dengar 1 lagu berulang2 kali tnpa rase myampah..
  99. Alang (adik aku) betul2 ikot prangai aku dr kecik smpai ke besar.. (mak aku yg cakap)
  100. Aku suke nengok kartun spongebob squarepants..
  101. Last one... Aku manusia yg blaja dr pngalaman n persekitaran. Sbb 2 kwn2 ckp aku matang seblum usia (^_^)Y
Aku da mnyahut cabaran seorang mmber blogger... Satel suda.. Penat nk pikir,tp seronok.. Try la uat,ps2 share link ngan aku k. hehehe

Monday, March 21, 2011

Ade Ape Dengan Rempit?

Pnah x mase korang nga memandu scara cermat lg berhemat,secara tetiba,ade sorg mamat bwak motor yamaha rx-z sailang jalan korang dengan method penungangan yg agak mcabar? Maka terpacul la ayat,'Eh,shilake nye mat rempit,mniarap la ko kt depan 2'




Atau... Pnah x korang nengok eksiden motor mmbabitkan moto yamaha rx-z,lantas bermain dlm pale otak... 'Ni musti mat rempit ni,bia die rase'


Atau... Asal korang tgk tv,cerita,filem atau rancangan domentari,999,sume akan memfocuskn pada mat rempit yg menungang yamaha rx-z ini? Ape ke jadah nye sume ini..?


Da jadik macam mitos atau lagenda... REMPIT dan RX-Z,mmg xbley dipisahkan... So sape yg menungang jentera ni,jgn la bkecil hati ttg perspektif negatif masyarakat thadap anda wlaupun anda tidak tergolong dlm komuniti ini.. Pepagi nih,aku nk amik mood skit,ttg zmn gelap yg aku dan ramai kawan2 aku tnggalkn.. Mood seorang Rempiters. Gelaran rempit ni rasenye cm utk penunggang yg da takde hala tujuan atau fokus. Kalau da dilabel orang yang bawak motosikal secara melulu dilabel mat rempit, apa cer pulak kalu seorang pacik tua merempit nak gi surau sebab nak masuk waktu? Takkan wa nak panggil dia pacik rempit??? Bole x cm2? Hahaha,senyum aku sensorang depan pc buruk nih.. Scara teori nye,enjin2 moto nih dah siap sempurna semasa di kilang,spesifikasi pn da ditetapkn kerajaan mgikut kemampuan cc dan saiz moto 2. Tetapi bila da smpai ke tgn pelanggan,yakni aku dan kalian sekalian,maka ade saje cacat cela nye.. Moto x laju la,suspensi goyang la,lampu gegar la,pikap xde... 2 sume yg adalah perkara yg mmbolehkan kite sume ke kedai moto bdekatan utk melakukan pngubahsuaian yg kurang dibenarkn oleh jpj.. Pasang spot-rim,bagi memikat gadis2,tukar no plate besi,spaya nmpak bergaya dr blakang,manakala yg bole di label masyukk,modified enjin trus. Boh high cam,rebore block,pkai single ring piston smpai la ke tahap menala gearbox renso bg mlancarkn penukaran gear scara cepat,so pkara pokok,apakah engineer2 yg bkerja kt hicom-honda,hicom-yamaha tlepas pndang akan perkara2 yg kita rase cacat nih? Jgn silap kengkawan... Ini sume sbb mentaliti juga nafsu kite. Klu bole nk cucuk blakang Kawasaki Ninja atau pling tidak honda ex5 mat pizza hut. Same la yg nga dok menaip ni pom.. 


Agak-agak ade ke laki kat Malaysia ni yang tak pernah bawak motor? Kot orang asli tu ade la excuse yang amat logik untuk di terima akal. Hurm.. Perkaitan lelaki dengan motosikal,sangat-sangat la tak bole dipisahkan. Bek dari yang cc rendah sampai la ke Hayabusa,inilah permainan kaum sejenis aku. Ohye,meh layan sejarah motosikal dulu,dari ape yang aku dengar,belajar and alami. Motosikal bergerak berasaskan hukum giroskopik sebagaimana basikal. Melalui hukum ini, motosikal hanya akan tegak apabila bergerak. Ketika di selekoh, daya emparan yang terhasil akan menjejaskan kestabilan motosikal, oleh itu penunggang perlu menunggang condong sedikit mengikut arah selekoh bagi mengimbangi daya emparan tersebut. Agak sukar kan bawak motor ni? Tak macam bawak kereta. Duduk dengan selesa,pasang lagu best sikit,air cond kasi on,tambah plak ade gadis2 kat seblah. Huhu. Ok,kite cerita satu-satu. Pak long yang memula cipta motor ialah Gottlieb Daimler,warga Germany. Asal nye die tak de angan pon nak cipta motor,tapi sebab penat mengayuh beskal dari Berlin sampai Munich,die pun mula la try masuk kan enjin wap kat beskal die. Die rase benda ni bole buat duit,so die pun focus la kat projek ni. Projek ni berjaya,hasilnye..? G la tengok kat porch korang tu. Lagi satu,pak long ni pun ade menyumbang dalam penghasilan kereta jenama mewah dunia,Mercedes-Benz. Ops,itu da masuk kereta nye cite. Out of topic. Teringat mase zaman study dulu,lect aku pnah bagitau "Dalam dunia ni ade 3 bangsa utama dalam bidang permotoran. Bangsa yang mencipta,bangsa yang meng'improvasi dan bangsa yang memodifikasi",lama kelamaan,baru aku faham maksud die tu. Padahal senang je. Bangsa mencipta,mesti la negara-negara barat cam Amerika,Germany,UK,France. Bangsa yang meng'improvasi pulak? Xpayah la tanye,da mesti la Jepun ngan Korea (country of copycat). Bangsa memodifikasi..? Ni,yang nga dok depan pc bace entry aku ni. Kite la der. Xcaye? G tepi jalan,tengok bape banyak wira masuk enjin gsr lalu dalam mase sejam. Itu baru wira,belum kereta-kereta seangkatan nye yang lain. Takat tu je la yang aku tau tentang sejarah motorsikal ni,sekarang aku nk cite sejarah kite lak dengan motorsikal.


Budaya rempit ni bermula sekitar zaman skola menengah,atau di sesetengah tempat,mase form 3. Biase nye time ni sume pakat tibai moto bapak,abang,bwk g skola la. Konon nk tnjuk macho depan kwn2 skelas,maupun awek2 kelas seblah. Hahaha. Time ni naif lg,nk kua bwk moto g pekan pn goyang. Kt kelas la tmpat mereka2 ni bhimpun,btukar2 pendapat,idea dan xkurang juge yg menunjukan kepetahan bcakap ttg motosikal. Form 4,kebanyakan drpd kenkawan aku,da mula amik lesen moto. Ibarat budak baru blaja jalan,nk bjalan nye keje nye.  Asal ujung minggu je,mula la planing mereka,ckp je.. Seremban? On... Melaka? Set.. KL? adei,mau sesat wei,tp kite redah je la. Biase aku dgr ayat2 cm2,bagi menganjing aku yg masih xde lesen n moto time 2. Pengaruh rkan sbaya adalah pkara yg plg utama, mngapa wjudnye rmai mat rempit di luar 2. Bile da pengaruh mat rempit itu tpahat dlm hati, pelawa mmber2 lain dan ianya mjadikn smakin sukar di bendung.  Skap ingin mnunjuk-nunjuk utk mdapatkn nama. Uat stunt sana sini. Bila name da naik, sume org akn respek. Kt sini wujud popular itu. Bile sorang da dpt name, yg lain pun hati panas la. So mkin lame mkin ramai la yg mnambahkn lg bilangan Mat Rempit. Kn? Bdasarkan pngalaman dan pgaulan aku,ni suasana stiap negeri.. (klu salah tolong btulkan)

  • Belah Johor di pelopori ngan dak2 honda yg mgamalkn dasar laju dan jauh. Major dalam konvoi 200km keatas.
  • Melaka mgamalkan sprint test,sama cam nismilan. Yamaha mjadi jentera yg efektif dlm situasi ni.
  • Selangor lak sama cm KL,salunye di gelar runner. Lokasi lebih dalam kawasan bandar. Yamaha 125z sgt sesuai.
  • Ipoh lebih kepada highway,datz mean jentera harus laju,berketahanan tinggi. Panther shark,kegilaan gadis2 belah Ipoh.
  • Penang... Senang je nk tau.. Asal moto warna warni 2,mereka la.. Diorang jarang ke highway maupun litar2 pendek,cume lebih suke beraksi kt roundabout. Motif? wa xtau.. Sape bole seret lutut kt tar paling lame kot..
  • Kedah pn cm nismilan n mlaka jgk,tp lebih suka set kt highway..
  • Klantan,Tganu n Pahang aku kurang info,aku jarang ke sana. Tp aku pna dgr lam berita,diorang set mchine ramai2 depan masjid mase solat jumaat... :P





Imbas balik zaman2 azroy,gagak itam. Walaupun mnungang jentera yg oldskool atau ranggi,corak penungangan melulu still same.. Beza nye kini,dalam persekitaran yang berbeza. Lebih mencabar. Aku xtau ape yg positif nye isu ni,for sure aku dpt byk komen ngatif. Ragut,kaki bohsia,buang anak,mabuk,samseng jalanan,kesemua ini ditujukn pada komuniti yang baru nk kenal dunia ni. Mat Rempit. 20 tahun lepas jarang kite dgr isu ni kua kt tv,mau pun Harian Metro,kn? (crdt kpd harian metro kerana melariskn populariti kami) Seiring usia,zmn ni pn aku tinggalkn bile sedar nyawa aku sgt bharga. Serius,bile kenang balik,zmn 2 aku jdik takut kt diri aku sndri. Mase drive kereta,if ade mat rempit cantas aku,aku maki je.. Then aku tfikir,cm2 la agaknye orang maki aku dulu an.. Kelakar. Kejar name,phormatan yg sia2. Seronok bawak moto lelaju.. Tp bile kpala lutut da bsagat ngan tar,baru kite tau otak kite sbnarnye kt lutut ke kt kpala. Pe pn aku bsyukur sbb aku masih hidup kt dunia ni. Utk share ape yg aku lalui. Dr PD smpai la ke KL,terus smpai SP. Sprint test,highway... Kpd mat rempit yg aktif,xguna aku soh korang berenti,sbb korang akn brenti sndri.. Xpayah la smpai nk meragut. Sumpah aku akn langgar korang klu bnda 2 jadik depan mata aku. Bdasarkan pengalaman aku,so klu ade salah silap,tolong perbetulkan aku.

Sunday, March 20, 2011

Aku Punya Kawan Baik....

Kawan Baik ialah seseorang yang...........
  • Sanggup kua kn duit loan PTPTN die smata2 nk tolong bayar downpayment RX-Z aku..
  • Sanggup kua dr tempat keje smata2 nk nge'teh ngan aku kt mapley.
  • Bersama2 ponteng skolah ke melaka dengan menunggang suzuki rc.. (Al-Fatihah,semoga ko ditempatkan bsama2 golongan beriman)
  • Mengamalkn konsep 'locker ku,locker mu jua'.
  • Tak putus asa mngajar aku subjek termodinamik,smpai lewat pgi.
  • Sanggup share mkn tgh hari dgn aku,tika same2 mhadapi krisis kewangan.
  • Sanggup same2 menyelesaikan masalah peribadi,biapun smpai ke subuh selama berbulan2.
  • Sanggup menebalkan muka,demi nolong aku ngorat awek..
  • Same2 mgadap puaka umah mase mlm ptama kt umah sewa time stdy dlu. (cilakak pnye antu)
  • Same2 camping kt sg congkak.
  • Akan maki aku klu aku balik kampung tanpa memberitahu mereka. huhuhu
So,ape lak definasi korang ttg kawan baik korang? Diorang tau ke diri mereka ialah kawan baik ko? Sejauh mane kpercayaan kite kt kawan baik kite,kite sorang je yg tau..


    Monday, February 28, 2011

    Bakat...?? Minat....?? Hobi..??

    Last week,agak bkesempatan gk aku tgk ujibakat Mentor kt tv3. Wlupn tgk kejab jek. Prasaan lucu cmpur ngan malu mhasilkn simptom2 gatal perot. Rata2 yg g ujibakat 2 bangsa aku,ermm. 15 minit trakhir aku layan,aku da rase cm tgk ujibakat raja lawak. Sumpah klaka,ujibakat raja lawak pn aku payah nk gelak,tp ujibakat mentor,aku bole guleng2 kt depan tv. Trlalu tdesaknye bangsa aku skrg nk jd artis or lebih tepat selebriti bbanding kerja kontrak,kilang,maupun opis boy. Knapa bidang hiburan? Kpd yg mmg berbakat,aku rase berbaloi la klu korang nk involve dlm bidang 2. 'Eleh bro,xde bakat pn bole bjaya gk klu brusaha,jnji xmgaku kalah or ptus asa. Ade bakat,tp klu pmalas,xde displin,mlingkop gk'.
    Ok,aku silap (-.-")..Y

    Korang tau bakat korang? Erm,xla smpai bole terbang cm superman or ilang2,2 sume mainan org wayang je dek oi. Huhu. Biasa kite dgr ade org ni,ade bakat dlm mnyanyi la,seni lukis la,ukir n pape je la yg agk susah n rumit (pkara yg xsume org bley uat). Tp btul ke ade2 org je yg dberi keistimewaan ni,n org len xbpeluang nk memiliki nye? Klu korang tnye aku,Allah maha mgetahui ape yg sbaiknya utk hambanye. Tp dr kaca mata n pngalaman aku slama aku idup ni,aku ad skit pndapat ttg bakat. Ape beza bakat n minat? Erm.. Cmplicated jgk 2. Aku cermin diri aku lg skali,dr kcik aku minat mlukis. Kartun ke,pmandangan ke. Aku mudah tertarik kt gambar2 atas kanvas,maupun dlm majalah ujang,asalkn artwork 2 semart n nmpak hidup. Tp syg nye aku xde bakat mlukis. Bkn xleh mlukis,malah aku pna uat komik kot,mase skola dlu,tp apenda yg aku lukis,nmpak cm xkena sgt. Aku tnye kwn2 aku yg master dlm bidang ni. Bg diorg,imaginasi kne jauh,kite bley bayangkn bnda yg xde dpn mata utk tjemahkan ats kertas n yg sbgai pcukup rase,msti ade bakat. Aku selitkn lukisan aku kt diorg... 1 pkataan je aku dgr. SAMPAH. Tp aku xkcik ati. Hahaha. Senang bg mereka yg ad bakat,cmpur ngan minat lak.. Lalu tcetusla 1 fenomena yg kite pggil,hobi. Tetttttt.. Aku xde bakat nk mlukis.


    Sama la jgk klu menyanyi or men gitar. Aku minat tgk mmber2 aku men gitar,ade yg bole khatam 1 lagu cromok smpai la ke tahap pro cm abg sdara aku. Bile da minat,mule la mgatal,nk try gk. Hmpir sbulan aku bguru ngan abg sdara aku sorg ni,tp haram. Dr sudut fizikal,die ckp jari aku xckup cekap n kuat.blablabla. So memadailah skadar tgk ngan dengar je manusia2 istimewa yg ade bakat ni memetik gitar.Siyes smpai skrg aku jeles tgk Yuna.. Same la gk mnyanyi. Asal spupu2 or kenkawan ajak g karok,aku teman jek. Abis kuat pn,'boy,lagu ape yg paling low note ko bole suggest kt aku?' Damn..
    Itu lah aku.

    2 blum korang soh aku ukir kayu,or uat istana pasir bskala 1:1,mau jd istana hinggap psni. Huhuu. Dlm arena sukan lak,aku involve dlm bmacam2 sukan,dr balapan smpai la padang golf (uik? Ade ke) tp yg menampakkn hasil,hoki,bdminton ngan bola sepak. Hoki,abis2 je study dulu,mmg xmerasa la nk tibai keting org lg. So yg masih aktif,bdminton ngan bola sepak. Aku imbas balik,bakat sukan kt skolah ni,bole g jauh ke? Nk2 klu skola yg agak kekampungan. Bia pn kite nmpak stylo kt skola,bia nek daerah or zon,ade bratus lg org yg lebey gud2 dr kite. 2 baru daerah,cmne lak pringkat negeri? Kebangsaan? Aku ade sorang mmber,epul. Die acher/pemanah skolah (kelas aku dlu,bole di label kelas sukan la),mmg talented acher,tp abis event,abis la kerjaya beliau. Suck. N byk lg name yg aku xsebut,masing2 berbakat tp abis skola,buku sukan pn tutup. Biase ke korang nengok org memanah kt blakang uma? Xpn men bola baling kt pdang awam? Aku xpnah.. So,bile da smpai tahap ni,ade bakat pn,xguna gk kn. Sukan pn seakan berat sebelah.

    Aku remaja.. Bile abah aku wakafkan moto die kt aku,aku mule bjinak2 dlm bidang pmotoran,xbape nk haram sgt la. Suka mnunggang (mbonceng juge,sbb mase 2 aku blom ade lesen). Bwk moto cm ribot,godam enjin,pelingkop sane sini,pkai piping xde kesian. Yesss,aku minat bnda ni. Teruja. Ohye,dlm mase yg same,aku smakin terer dlm kompiter. (Arhhhh,psetan sama kompiter itu,aku kn remaja yg liar,kompiter utk geek,nerd). Bru aku sedar,aku bole repair moto,tnpa ajaran org lain,cume tgk dan tnye skit2 (ekceli,mkn masa n modal yg byk jgk utk aku merepair sbuah engine,berseorangan). Adakah ini yg dinamakn bakat?? Aku juga punya minat dlm bidang ini.. Kejuruteraan. Yesss,aku xsilap lg. Tnpa sbarang kesal,malah dgn muka riak,aku memilih bidang ni mase kt skola tknik dlu. Dr motor,kmudian kpd kereta. Dr stdy,smpai la aku bkerja kt bngkel performance,lama kelamaan,minat mkin surut. Btol gk org ckp,kerja n hobi ialah pkara yg bbeza,klu dijadikn hobi sbgai kerja,kite akn cpt bosan. Itu yg aku alami 3taun lpas.

    Pengalaman mgajar kite jd insan yg lbih baik dr semalam,x aku nafikn. Bile aku da smakin dewasa,smakin jauh bjalan (lain padang lain blalang),knal ramai org (memasing pnye bakat n kmahiran sndri),makin byk yg aku minat. Bidang kmputer,grafik n audio da jd kemestian,hacking? Internet? Erm,lgpun skrg bnda ni pn da mcm fenomena kn. Fotografi? Aku smakin cintakn imej2 seni dr lensa2 nikkor 85mm n seni kreatif photoshop. Automotif? Opcos la masih ade minat itu,nk2 bile da dpat sbijik,asal ade duit skit,mula la singgah ke rambo,dok usya aksesori2 yg indah2 itu.. Baru2 ni aku ade myembang ngan ejul sal beskal plak. Mujur,beliau pn xmyembang or jarum aku lame2,klu x... Ranap lg bajet aku tetiap bulan. Xcampur ngan gadget2 aneh yg sntiasa mgaburi mata aku stiap kali aku tgk tenet or paper. Yg pasti,minat xkn bjaya klu wallet xde isi. Xcaye? Tgk je la bnda yg aku minat kt atas2,'low cost' bukan??

    Jauh gile myimpang.. Erm.. Ok,senang cmni la,pndapat aku,kita sume ade potential,samada kite tau atau x je. Klu da tau,senang,kite asah,gilap,polish,wax,anta snow wash,blablabla,kompom mnyerlah cm kereta bru kua carwash. Klu da tau xde bakat,aku rase xpayah la nk ade2 kn bakat 2. Amik contoh,aku jamal abdillah suda,die mmg bbakat dlm nyanyian,siyes! Tp jamal abdillah xbole rembat bola cm paul scholes,kn? Apetah lg bwk moto cm aku velentino rossi. Hehe. Ssah ke nk cari potensi 2? Erm.. Klu rasa da matang,dewasa,kite msti nmpak dgn jelas,sape sbnarnye kite. Sbb bila da matang,kita jarang berimaginasi cm budak2,kita akn lebih ke depan. Jenis aku plak,aku suka bkongsi,ape org tnye,aku akn jawab or tolong mane yg mampu,sbb aku pn prlukn idea n pndapat org lain,aku xsmpurna n aku bkn bodo smbong. Kdekut ilmu,pndai sorang2,2 bukan aku. Ad bakat+minat+usaha keras+rndah diri=Profesional brow!!

    Sunday, February 27, 2011

    Berani Berubah?

    HIJRAH...
    Rata2 antara kte slalu mdengar pkataan ni,xkesah la staun skali ke,ataupn bkali2 dalam staun.. Erm. Klu bkn muslim,aku xtau la plak,diorg pna dgr ke x. Ape yg korg lantas pk,tdengar ttg hijrah,slain maal hijrah? Ppindahan. Yup.. Dr jahat kpd bek. Miskin kpd kaya. Mau pn dr kg ke bndar. ◄-Ni pn knsep hijrah ke? Ye la kot,da name pn ppindahan kn.. Asalkn dr yg xbagus kpd yg bagus2 je. Huhu






    Mlm td,sorg mmber aku mgakhiri zmn kerja nye kt tmpt aku,dgn reason yg reasonable kot,yakni dpt krja kt KL. Aku pn xla byk ckp,cme mharapkn nasib akn lbh byk myebelahi beliau. Xbyk ckp,tp aku byk bfikir (sape yg knal aku,tau la prangai aku yg 1 ni) Pnah aku tnye die,Y kL?? Bkn kulim or penang je dlu?? -Die ckp nk gain pngalaman kt sane. (wow,tindakan berani) Aku xbyk ckp lg. Next soklan,bape gaji cmpany 2 bg? -Erm.. Ad la. Ok skit dr sini. (Ok skit? Xpe la..) Lastly.. Ang dok ngan sapa kt sana? -Xtau lg,bole jd dok ngan kak aku,xpun dok ngan spupu aku kt bngsar. Well,ckup dsitu conversation kitorg,lantas sel2 otak aku mula bgabung same cm dlm iklan susu enfagrow 2. Mmg aku x nafikn,nafsu remaja yg bergelora mengelonjak riang akan ttarik ke bndar2 besar cm KL,JB or PENANG skali pn,jiwa pn nga kacau. "Sosial skit beb,pe barang dok kg,minda xbkembang,balik2 tgk bnda yg same je. Hehe." 

    Ok,ade 2 contoh aku nk kaitkn lam pnceritaan kali ni.
    • Suspek 1-sedara aku jgk la.. Umur awal 20an,kerja kilang kt kl. Gaji basic-rm1.5k,klu cmpur ot...? Ad la dkt rm3k per month. Xtipu ni. Tp dsebabkn dok bndar besar,evry single thing is money,maka rm3k bole pupus pd 2 minggu awal stiap bln. Enjoy? Lumrahla,manusia di pekan besar. Mlm baru la bcahaya,yela siang da kerja truk,mlm musti mau enjoy kn. Mkn? Nk masak ke? Aku ingt mkn lua lg sep dr beli laok da 2 kne masak lak. Ok.. Lifestyle org bujang. Xpe aku paham. Knderaan? Erm.. Nk nek moto takut ujan,nek kereta..? Mane ngan tol,minyak,2 xcampur klu jalan jem. Pehh.. Nek kreta la,nmpak bgaya skit. Baru gadis2 pndang. (Nk ke aku calculate overall pbelanjaan itu? Erm,xpayah la..) Ape2 pn yg pnting wa enjoy sbb dok kl. Klu org kg tnye parents aku tnye,aku keje mane,dgn bangga diorg bole ckp,aku skrg keje kt KL. Wow. Hakikat nye? Welcome 2 black parade...


    • Suspek 2-mmber aku,dr slatan tanah air. Exec kt 1 company yg agak stable,grad ukm. Gaji basic? Dekat2 rm2.5k,itu xcampur insentif2 n bonus pebenda lg ntah. Tp life stuck. X kemana,xenjoy,x cm gadis2 lain yg suke soping tp masih gawat. G kije by tren,tnggal dgn mmber,mkn...? Biase la ppuan,klu org tgur skit,mule la nk diet. Hehe. Aku andaikn beliau mmg snguh teratur dr segi pbelanjaan,tp nk uat cmner,bnda yg same gk aku dgr. "Dok bndar,cmni la.. Name pn cri pngalaman,ne la survive skit. Da ok skit nti,i blik la kg. Keje kt kg lak. Hehe." Nipis gelakan itu. Tp aku paham. Sbb aku pn pna dok sane. Suck and stuck. 
    Psamaan kedua2 individu diatas... Mreka bkerja di KL.. Bgaji lebih RM2k per month.. Single..
    So,kwasan lua bndar maseh xbole cari pngalaman meyh? Erm...

    Bbeza gle ble aku stat follow parents aku dok kg (ekceli diorg da dok awal stahun dr aku). Aku xde mmber pn kt sni. Sngguh stuck. 2 minggu jgk la aku jd kayu,ex-bos ari2 soh aku keje balik ngan die. 1st intebiu kt kedah. "Thniah,anda dtawarkn keje. Gaji rm xxx." Pehhh. Gile srabut. Bole ke aku srvive dgn gaji yg 'lebat' ni? Nk x nk,aku accept la. Dr aku tanam kacang hijau kt laman uma,bek aku layan dulu keje ni. Sngkaan aku mlecet sama skali. Tnyata,dok kg gle vavi sep. Kwn2? Myb sbb otak aku ni fleksibel,sume bole in ngan aku . Aku da jarang kua malam,xhuha2 bwk moto cm org gile,xtendang perot org yg sailang aku kt jalan. Cme kt sni abis kuat pn,g men bdminton,futsal,lpak kt mapley tgk bola. Ade la kekadang g penang. Tp dgr cm bosan je akti'bt aku kt sni kn? Hehe. Snang cite,dok kwasan lua bndar,mmg senang nk kawal diri,apetah lg nk seimbangkn kwangan. Klu x dulu,asal sesak je,cik kakak mjadi banker setia aku. Sayang ko kakak. Pduli ape org nk ckp,minda x bkembang la,gaji skit la,ad aku kesah? Aku da rase dok sane,so what?? After 3taun aku dok sni,aku da ad kreta sndri 
     n beberapa bnda aneh yg bharga jgk la. Byk yg aku blaja kt sni. Cara nk bkawan,pwatakan org sini,cara nk respek org. Tnya kwn2 aku kt sni,sape aku? Yup,aku maseh lg org lua,tp kwn2 aku xpna anggp aku org lua.
    Related Posts with Thumbnails