Pages

Monday, February 28, 2011

Bakat...?? Minat....?? Hobi..??

Last week,agak bkesempatan gk aku tgk ujibakat Mentor kt tv3. Wlupn tgk kejab jek. Prasaan lucu cmpur ngan malu mhasilkn simptom2 gatal perot. Rata2 yg g ujibakat 2 bangsa aku,ermm. 15 minit trakhir aku layan,aku da rase cm tgk ujibakat raja lawak. Sumpah klaka,ujibakat raja lawak pn aku payah nk gelak,tp ujibakat mentor,aku bole guleng2 kt depan tv. Trlalu tdesaknye bangsa aku skrg nk jd artis or lebih tepat selebriti bbanding kerja kontrak,kilang,maupun opis boy. Knapa bidang hiburan? Kpd yg mmg berbakat,aku rase berbaloi la klu korang nk involve dlm bidang 2. 'Eleh bro,xde bakat pn bole bjaya gk klu brusaha,jnji xmgaku kalah or ptus asa. Ade bakat,tp klu pmalas,xde displin,mlingkop gk'.
Ok,aku silap (-.-")..Y

Korang tau bakat korang? Erm,xla smpai bole terbang cm superman or ilang2,2 sume mainan org wayang je dek oi. Huhu. Biasa kite dgr ade org ni,ade bakat dlm mnyanyi la,seni lukis la,ukir n pape je la yg agk susah n rumit (pkara yg xsume org bley uat). Tp btul ke ade2 org je yg dberi keistimewaan ni,n org len xbpeluang nk memiliki nye? Klu korang tnye aku,Allah maha mgetahui ape yg sbaiknya utk hambanye. Tp dr kaca mata n pngalaman aku slama aku idup ni,aku ad skit pndapat ttg bakat. Ape beza bakat n minat? Erm.. Cmplicated jgk 2. Aku cermin diri aku lg skali,dr kcik aku minat mlukis. Kartun ke,pmandangan ke. Aku mudah tertarik kt gambar2 atas kanvas,maupun dlm majalah ujang,asalkn artwork 2 semart n nmpak hidup. Tp syg nye aku xde bakat mlukis. Bkn xleh mlukis,malah aku pna uat komik kot,mase skola dlu,tp apenda yg aku lukis,nmpak cm xkena sgt. Aku tnye kwn2 aku yg master dlm bidang ni. Bg diorg,imaginasi kne jauh,kite bley bayangkn bnda yg xde dpn mata utk tjemahkan ats kertas n yg sbgai pcukup rase,msti ade bakat. Aku selitkn lukisan aku kt diorg... 1 pkataan je aku dgr. SAMPAH. Tp aku xkcik ati. Hahaha. Senang bg mereka yg ad bakat,cmpur ngan minat lak.. Lalu tcetusla 1 fenomena yg kite pggil,hobi. Tetttttt.. Aku xde bakat nk mlukis.


Sama la jgk klu menyanyi or men gitar. Aku minat tgk mmber2 aku men gitar,ade yg bole khatam 1 lagu cromok smpai la ke tahap pro cm abg sdara aku. Bile da minat,mule la mgatal,nk try gk. Hmpir sbulan aku bguru ngan abg sdara aku sorg ni,tp haram. Dr sudut fizikal,die ckp jari aku xckup cekap n kuat.blablabla. So memadailah skadar tgk ngan dengar je manusia2 istimewa yg ade bakat ni memetik gitar.Siyes smpai skrg aku jeles tgk Yuna.. Same la gk mnyanyi. Asal spupu2 or kenkawan ajak g karok,aku teman jek. Abis kuat pn,'boy,lagu ape yg paling low note ko bole suggest kt aku?' Damn..
Itu lah aku.

2 blum korang soh aku ukir kayu,or uat istana pasir bskala 1:1,mau jd istana hinggap psni. Huhuu. Dlm arena sukan lak,aku involve dlm bmacam2 sukan,dr balapan smpai la padang golf (uik? Ade ke) tp yg menampakkn hasil,hoki,bdminton ngan bola sepak. Hoki,abis2 je study dulu,mmg xmerasa la nk tibai keting org lg. So yg masih aktif,bdminton ngan bola sepak. Aku imbas balik,bakat sukan kt skolah ni,bole g jauh ke? Nk2 klu skola yg agak kekampungan. Bia pn kite nmpak stylo kt skola,bia nek daerah or zon,ade bratus lg org yg lebey gud2 dr kite. 2 baru daerah,cmne lak pringkat negeri? Kebangsaan? Aku ade sorang mmber,epul. Die acher/pemanah skolah (kelas aku dlu,bole di label kelas sukan la),mmg talented acher,tp abis event,abis la kerjaya beliau. Suck. N byk lg name yg aku xsebut,masing2 berbakat tp abis skola,buku sukan pn tutup. Biase ke korang nengok org memanah kt blakang uma? Xpn men bola baling kt pdang awam? Aku xpnah.. So,bile da smpai tahap ni,ade bakat pn,xguna gk kn. Sukan pn seakan berat sebelah.

Aku remaja.. Bile abah aku wakafkan moto die kt aku,aku mule bjinak2 dlm bidang pmotoran,xbape nk haram sgt la. Suka mnunggang (mbonceng juge,sbb mase 2 aku blom ade lesen). Bwk moto cm ribot,godam enjin,pelingkop sane sini,pkai piping xde kesian. Yesss,aku minat bnda ni. Teruja. Ohye,dlm mase yg same,aku smakin terer dlm kompiter. (Arhhhh,psetan sama kompiter itu,aku kn remaja yg liar,kompiter utk geek,nerd). Bru aku sedar,aku bole repair moto,tnpa ajaran org lain,cume tgk dan tnye skit2 (ekceli,mkn masa n modal yg byk jgk utk aku merepair sbuah engine,berseorangan). Adakah ini yg dinamakn bakat?? Aku juga punya minat dlm bidang ini.. Kejuruteraan. Yesss,aku xsilap lg. Tnpa sbarang kesal,malah dgn muka riak,aku memilih bidang ni mase kt skola tknik dlu. Dr motor,kmudian kpd kereta. Dr stdy,smpai la aku bkerja kt bngkel performance,lama kelamaan,minat mkin surut. Btol gk org ckp,kerja n hobi ialah pkara yg bbeza,klu dijadikn hobi sbgai kerja,kite akn cpt bosan. Itu yg aku alami 3taun lpas.

Pengalaman mgajar kite jd insan yg lbih baik dr semalam,x aku nafikn. Bile aku da smakin dewasa,smakin jauh bjalan (lain padang lain blalang),knal ramai org (memasing pnye bakat n kmahiran sndri),makin byk yg aku minat. Bidang kmputer,grafik n audio da jd kemestian,hacking? Internet? Erm,lgpun skrg bnda ni pn da mcm fenomena kn. Fotografi? Aku smakin cintakn imej2 seni dr lensa2 nikkor 85mm n seni kreatif photoshop. Automotif? Opcos la masih ade minat itu,nk2 bile da dpat sbijik,asal ade duit skit,mula la singgah ke rambo,dok usya aksesori2 yg indah2 itu.. Baru2 ni aku ade myembang ngan ejul sal beskal plak. Mujur,beliau pn xmyembang or jarum aku lame2,klu x... Ranap lg bajet aku tetiap bulan. Xcampur ngan gadget2 aneh yg sntiasa mgaburi mata aku stiap kali aku tgk tenet or paper. Yg pasti,minat xkn bjaya klu wallet xde isi. Xcaye? Tgk je la bnda yg aku minat kt atas2,'low cost' bukan??

Jauh gile myimpang.. Erm.. Ok,senang cmni la,pndapat aku,kita sume ade potential,samada kite tau atau x je. Klu da tau,senang,kite asah,gilap,polish,wax,anta snow wash,blablabla,kompom mnyerlah cm kereta bru kua carwash. Klu da tau xde bakat,aku rase xpayah la nk ade2 kn bakat 2. Amik contoh,aku jamal abdillah suda,die mmg bbakat dlm nyanyian,siyes! Tp jamal abdillah xbole rembat bola cm paul scholes,kn? Apetah lg bwk moto cm aku velentino rossi. Hehe. Ssah ke nk cari potensi 2? Erm.. Klu rasa da matang,dewasa,kite msti nmpak dgn jelas,sape sbnarnye kite. Sbb bila da matang,kita jarang berimaginasi cm budak2,kita akn lebih ke depan. Jenis aku plak,aku suka bkongsi,ape org tnye,aku akn jawab or tolong mane yg mampu,sbb aku pn prlukn idea n pndapat org lain,aku xsmpurna n aku bkn bodo smbong. Kdekut ilmu,pndai sorang2,2 bukan aku. Ad bakat+minat+usaha keras+rndah diri=Profesional brow!!

Sunday, February 27, 2011

Berani Berubah?

HIJRAH...
Rata2 antara kte slalu mdengar pkataan ni,xkesah la staun skali ke,ataupn bkali2 dalam staun.. Erm. Klu bkn muslim,aku xtau la plak,diorg pna dgr ke x. Ape yg korg lantas pk,tdengar ttg hijrah,slain maal hijrah? Ppindahan. Yup.. Dr jahat kpd bek. Miskin kpd kaya. Mau pn dr kg ke bndar. ◄-Ni pn knsep hijrah ke? Ye la kot,da name pn ppindahan kn.. Asalkn dr yg xbagus kpd yg bagus2 je. Huhu






Mlm td,sorg mmber aku mgakhiri zmn kerja nye kt tmpt aku,dgn reason yg reasonable kot,yakni dpt krja kt KL. Aku pn xla byk ckp,cme mharapkn nasib akn lbh byk myebelahi beliau. Xbyk ckp,tp aku byk bfikir (sape yg knal aku,tau la prangai aku yg 1 ni) Pnah aku tnye die,Y kL?? Bkn kulim or penang je dlu?? -Die ckp nk gain pngalaman kt sane. (wow,tindakan berani) Aku xbyk ckp lg. Next soklan,bape gaji cmpany 2 bg? -Erm.. Ad la. Ok skit dr sini. (Ok skit? Xpe la..) Lastly.. Ang dok ngan sapa kt sana? -Xtau lg,bole jd dok ngan kak aku,xpun dok ngan spupu aku kt bngsar. Well,ckup dsitu conversation kitorg,lantas sel2 otak aku mula bgabung same cm dlm iklan susu enfagrow 2. Mmg aku x nafikn,nafsu remaja yg bergelora mengelonjak riang akan ttarik ke bndar2 besar cm KL,JB or PENANG skali pn,jiwa pn nga kacau. "Sosial skit beb,pe barang dok kg,minda xbkembang,balik2 tgk bnda yg same je. Hehe." 

Ok,ade 2 contoh aku nk kaitkn lam pnceritaan kali ni.
  • Suspek 1-sedara aku jgk la.. Umur awal 20an,kerja kilang kt kl. Gaji basic-rm1.5k,klu cmpur ot...? Ad la dkt rm3k per month. Xtipu ni. Tp dsebabkn dok bndar besar,evry single thing is money,maka rm3k bole pupus pd 2 minggu awal stiap bln. Enjoy? Lumrahla,manusia di pekan besar. Mlm baru la bcahaya,yela siang da kerja truk,mlm musti mau enjoy kn. Mkn? Nk masak ke? Aku ingt mkn lua lg sep dr beli laok da 2 kne masak lak. Ok.. Lifestyle org bujang. Xpe aku paham. Knderaan? Erm.. Nk nek moto takut ujan,nek kereta..? Mane ngan tol,minyak,2 xcampur klu jalan jem. Pehh.. Nek kreta la,nmpak bgaya skit. Baru gadis2 pndang. (Nk ke aku calculate overall pbelanjaan itu? Erm,xpayah la..) Ape2 pn yg pnting wa enjoy sbb dok kl. Klu org kg tnye parents aku tnye,aku keje mane,dgn bangga diorg bole ckp,aku skrg keje kt KL. Wow. Hakikat nye? Welcome 2 black parade...


  • Suspek 2-mmber aku,dr slatan tanah air. Exec kt 1 company yg agak stable,grad ukm. Gaji basic? Dekat2 rm2.5k,itu xcampur insentif2 n bonus pebenda lg ntah. Tp life stuck. X kemana,xenjoy,x cm gadis2 lain yg suke soping tp masih gawat. G kije by tren,tnggal dgn mmber,mkn...? Biase la ppuan,klu org tgur skit,mule la nk diet. Hehe. Aku andaikn beliau mmg snguh teratur dr segi pbelanjaan,tp nk uat cmner,bnda yg same gk aku dgr. "Dok bndar,cmni la.. Name pn cri pngalaman,ne la survive skit. Da ok skit nti,i blik la kg. Keje kt kg lak. Hehe." Nipis gelakan itu. Tp aku paham. Sbb aku pn pna dok sane. Suck and stuck. 
Psamaan kedua2 individu diatas... Mreka bkerja di KL.. Bgaji lebih RM2k per month.. Single..
So,kwasan lua bndar maseh xbole cari pngalaman meyh? Erm...

Bbeza gle ble aku stat follow parents aku dok kg (ekceli diorg da dok awal stahun dr aku). Aku xde mmber pn kt sni. Sngguh stuck. 2 minggu jgk la aku jd kayu,ex-bos ari2 soh aku keje balik ngan die. 1st intebiu kt kedah. "Thniah,anda dtawarkn keje. Gaji rm xxx." Pehhh. Gile srabut. Bole ke aku srvive dgn gaji yg 'lebat' ni? Nk x nk,aku accept la. Dr aku tanam kacang hijau kt laman uma,bek aku layan dulu keje ni. Sngkaan aku mlecet sama skali. Tnyata,dok kg gle vavi sep. Kwn2? Myb sbb otak aku ni fleksibel,sume bole in ngan aku . Aku da jarang kua malam,xhuha2 bwk moto cm org gile,xtendang perot org yg sailang aku kt jalan. Cme kt sni abis kuat pn,g men bdminton,futsal,lpak kt mapley tgk bola. Ade la kekadang g penang. Tp dgr cm bosan je akti'bt aku kt sni kn? Hehe. Snang cite,dok kwasan lua bndar,mmg senang nk kawal diri,apetah lg nk seimbangkn kwangan. Klu x dulu,asal sesak je,cik kakak mjadi banker setia aku. Sayang ko kakak. Pduli ape org nk ckp,minda x bkembang la,gaji skit la,ad aku kesah? Aku da rase dok sane,so what?? After 3taun aku dok sni,aku da ad kreta sndri 
 n beberapa bnda aneh yg bharga jgk la. Byk yg aku blaja kt sni. Cara nk bkawan,pwatakan org sini,cara nk respek org. Tnya kwn2 aku kt sni,sape aku? Yup,aku maseh lg org lua,tp kwn2 aku xpna anggp aku org lua.

Wednesday, February 9, 2011

Siapa Anda Tika Zaman Sekolah....

Ok jepppp.. aku nak berkongsi sikit dengan semua yang sanggup membaca... jua kenangan lalu yang tak mungkin aku lupakan sampai bila2... Agak2 kita ni jenis dari yang mana dulu time sekolah menengah ek? 





Jenis pertama, Pada budak lelaki yang berani + tak makan saman (Hero sekolah) jenis ni senang nak kesan. Dia laa paling kerek kat sekolah. Dlm hal disiplin nama tak pernah terkeluar dalam ranking Top 5 tapi serik bila kena then selalu tukar taktik hihihi. Mudah dapat makwe.. biasanya kalau sehari dua kenal pastu dah declare dah.. biasanya awek2 deorang nih cepat jeles maklumlah otai sekolah ramai yang minat. Kalau clash ngan awek burok benar mukenyer.. hihihihi tapi jenis ni tak ego dia sanggup cari member luahkan perasaan walaupun taiko. Mana pegi pon ada je yang ngekor (alahai yang mengekor tu pun.. 2x5 jerr..) macam samseng pon ada (Cait samseng taik kucing). Mula lah memember panggil mat bunga bila bercintan cintun. Kebanyakkannya yg jenis nih soal pendidikkan ilmiah mmg hampeh, pendek kata mengecewakan cikgu jer memanjang. Tapi bagus dia pulak banyak yg mengharumkan nama sekolah dalam bidang sukan. Suka tolong cikgu esp time ada majlis besar kat sekolah (bab clear dewan ngan hias dewan cukup minat lagi2 time jadual tgh jalan.. nak serong cara halal laa ni.. Pastu baik dengan certain2 cikgu. Tu sebab jenis nih susah cikgu nak pelangkung kalau buat masalah... cikgu sayang.. - Anti dgn Pengawas- 





Jenis kedua, yang alim2kucing banyak jenis nih (Nakal)... banyak org respek and suspek budak ni mesti scorer punyalah dlm exam.... lagipun sikap mcm bagus, padahal pelajaran boleh tahan jer cukup makan... banyak main kehkehkeh... jenis nih yang baikpun dia buat, yang jahat pun dia sapu gak kebanyakkan tgk kes laa. Jenis ni pon cikgu payah nak marah. Apa kes pun tak naik PIBG meeting punyalah.. Contohnya... Kelab Kaunseling muka dia ada, persatuan Agama pun dia masuk siap AJK lagik..Kelab Perpaduan pon ada.. kelab Seni Pertahankan Diri Tae-Kwan-Do pun masuk. Tapi kalau kena time Math tambahan (ehem2,bpak angkat Khairil) tambah pulak tu cikgu jenis garang ya'amat takpun time sejarah (cikgu kesayangan Hafizal@Ijai) tak sempat salin dari buku teks ke buku nota (Bila fikir balik tak relevan laa salin balik... dah ada kt teks baca jer lahh.. rupanya bila fikir2 balik kalau tak wat camtu kita pun tak baca... at least sambil menulis hihihihihi) tau tak serong kat mana? dalam pala otak tempat yang paling selamat ialah tempat yg paling bahaya... ingat nak wat sessi kaunseling ngan cikgu kaunseling (cikgu sabaniah,cikgu idola Saufi) kat bilik kaunseling at least buang sejam reka jer laa apa masalah pun.. fikir balik bahaya. Alih2 pi serong kat surau sekolah (kenangan kt surau raja jumaat dlu mmg best Fazlee Lazim,ekekeke,kosi terbang.. LARIIII)... cukup laa dalam 2-3 org lepak sembang ke tido ke. Pastu kantoi lak ngan pengawas sebab bising dalam surau time jadual tgh jalan sebab member se serong aku tu dah boring tak tau nak wat ape, dia pi main kejar2 sambil korek idung nak calit kat memember lain kehkehkehkeh... lawak siut game ni.. Bila kantoi tu alasan ape korang nak tau? nak sembahyang Zohor... Pekejadah baru pukul 11 pg muahahaha.. last last kaw tim, dengan pengawas2 sekali serong tapi tak buat selalu.. bila darurat jer. wahahaha kantoi ni jenis aku laa DULLU.......... maintain nakal... :) 





Jenis yang ketiga, jenis slow dan lambat pickup.... dalam kelas tak banyak cakap kalau tak kena bidang/ pengkhususan dia dah jd macam pendekar jer.. teragak2 jugak kita nak sembang. Jenis nih malas nak kacau orang dan dia sendiri tak suka org kacau. kalau kena usik confirm nangis punya. Jenis nilaa yg org suka nyakat. Tapi aku tak.. jenis ni dulu tgk jer macam tu rupanya gadget dia banyak woooo. Game kt umah mesti ada (Fareez), kalau kad tepok jenis ni paling banyak ada dan paling banyak sedekah (kes kalah laa.. kuikui) Diorang nih sensitif... kebanyakkan suka melukis dan mewarna, suka pada kengkawan yang faham citarasa dia espc budak pompuan.. kalau baik ngan kita pun leh main game playstation kat umah dia best wooooooo (aku antara yg terlibat)..... Soal pelajaran graf dia naik turun... kekadang bagus sangat kekadang tu down teruk. Aku pun pelik... X-File lah jenis nih! Tapi kalau bab Komik AlamPerwira, Lingkaran terkunci, Dewataraya, Pendekar laut, Jengking merah, Gila-Gila, Ujang, Doraemon dan tak lupa jugak komik yg datang dr hongkong yang 18SX tu puak ni banyak simpan.. nak baca tak faham tgk gambar jerla..keskeskes.. nak pinjam bollehhhh??? 





Jenis ke-empat haaa yang ni gred A dalam sekolah kira umpama beras basmathi yg rega dekat 50 hengget Faeiza Emas tu.. (Cait! terIklan pulak..) Perghhh cikgu semua tatang macam minyak yang penuh tangki treller tu... geng2 ni nak kesan senang jer.. kebanyakkan dah pakai spek, sentiasa smart tapi kadang2 tu comot gak, bawak botol air masak 1.5CC liter Megavalve (Macam Proton Saga daa...) Pensil case tak pernah tertinggal, tak pernah meminjam reta benda org, tgk mata pensil 2B Dia pun kita dah gerun sebab tajam gila (Alaa dia pakai sharpener mesin tu yg ragum kat meja...Patut laa tajam..) Kurang sembang perkara yang tak bermanafaat, lepas rehat suka naik library, Sukan kurang terampil. Sukar nak pengaruh joint benda bukan2. Nak jumpa pun payah (Niatpun nak pinjam buku latihan amali sebab nak tiru... Ceh!) very tight time frame (mcm YB) yer laa penuh dengan tuisyen laa ... Bila time jasmani kebanykkan suka main ngan budak pompuan. Dalam kelas, kalau tak dok saf pertama mesti saf yg kedua. Kalau tak, xsah! Sikap: Kalau tak jenis yang banyak tanya dalam kelas (yang ni selagi dia konfius dia akan tanya cikgu sampai cikgu pon konfius balik kahkahkah), mesti jenis pendiam... tapi jenis ni masa balik sekolah mesti selalu lepak dgn cikgu kat bilik guru... Oooo patutla dapat lebih.. huhuhu (Kalau dullu mesti gossip ada scandal ngan cikgu kehkeh.. member dengki) 





Jenis kelima.. yg nih penguat kuasa undang2 sekolah.. atau lebih dikenali sebagai Datuk Pengawas atau temenggung jugah muahaha. Simple je, nak kenal deorang nih pakai baju kaler hijau takpun biru siap tali leher lagik. Pemilihan ahli pengawas ni sebenarnya kebanyakkan dari campuran jenis ke 2 dan yang ke 4. Kadang2 yg pertama pun ada sebab bila dah pakai baju biru/hijau jenis nih segan nak wat masalah bijak betul cikgu yg pilih.. pengawas laa katakan...commitment bro.. (Tapi jenis ni lah yg makan rasuah ni.. tapi bukan semua..kikikikiki) memanglah sekolah akan selected yang akedemik dan sukan dia balance dan baik... dan tak semua jugak yang lepas dilantik jadi lagi bagus sebab banyak contoh yang makin hampeh sebab salah guna kuasa utk kepentingan peribadi.. Errrr sorry aku tak buat eekkkk... Apapun siapa yang baik dengan pengawas laa best sebab kalau ada berita panas cepat dapat lebih2 lebih lagi kalau ada spot check..... apelagi kengkawan... saper yang bawak walkman, komik, yang pompuan lipstick, bedak nyonya, majalah avon (Budak lelaki suka pinjam sbb nak baca part yang last alaa yang sinopsis tuu kehkehkeh) cepat cepat laa nyorok belakang papan tanda bilik tingkatan. Kantoi kalu.. sendrii mau ingat.. time nih pengawas pun tak leh rasuah sebab Pegawai Turus Operasi (Cikgu Disiplin) pun turun wat operasi dengan roti panjang tehehehe. 



Jenis Ke-Enam, Jenis nih aku maleh ahh nak citer panjang. pendek kata dah takder minat nak belajar....nak kenal jenis ni memang laa cukup senang. Blacklist memanjang. Buah tangan cikgu semua dia dah penah rasa tak ketinggalan buah ong bak dari cikgu disiplin. Rotan pengetua dari saiz ukur lilit 1cm sampai batang buluh pun aku ingat dia penah kene (Hamziatul,Ikhsan,Eee,Black hahaha). Tak pernah serik. Sikap... semua yang negative ada kalau ada yang positif pun bersebab. Kebanyakkan hal 'REBEL' ataupun memberontak. Cikgu pun tak tau nak wat per.. aku lagi tak tau nak citer camna.... kalau dalam Kungfu Showlin, jenis nih kira dah masuk Dark-Side kikikiki last sekali kena buang sekolah.... Bukan nak kata takder jenis ni zaman kita dulu... tapi dalam sekolah boleh bilang tak lepas 5 jari...... Hopely jenis ni dah berubah bila meningkat dewasa dan berjaya dlm hidup. Mungkin silapnya sedikit , cuma tidak memahami atau buat2 tak faham apa yang orang lain rasa dan EGO pada diri sendiri. 

Tapi student zaman sekarang mcm mana ek...................? Kene jentik sikit je pon,da nk sue cikgu,soh bapak pukul cikgu la,serang cikgu la.. Lembikkkk* Apapun yang aku rungkaikan disini hanyalah secebis pengalaman pahit manis dizaman persekolahan menengah ataupun rendah. Apa yang aku garap adalah kisah benar samada yg pernah aku lalui atau ada diantara kita lalui. Namun yang pasti kita tidak seperti dahulu lagi. ♥Betullah kata sorang cikgu aku dulu, kat sekolah kita ibarat ikan di dalam aquarium. Biarpun kita ada sedikit kebebasan tapi kita masih dikawal dan terkawal... namun bila kita habis sahaja alam persekolahan, kita ibarat ikan kecil yang mula membesar di lautan luas tanpa sempadan... baik buruk di tangan kita tentukan dengan akal fikiran yang waras. Namun dorongan ibu bapa, keluarga malah guru yang mengawal dan mendidik kita, menjadikan kita insan yang berguna (Thanx Cikgu@Kak Aida)♥. Nah! cuba lihat diri kalian... inilah diri kita yang nyata.... Kita kat jalan yang sepatut nye,atau da tersasar jauh? Kekadang,ape yg kita kecapi time sekolah,belom tentu kite dapat lakukan masa dewasa ni. Korang best student skola,dpt anugerah dekan ke,ketua jabatan ke,2 sume tak bagi korang tiket nak kerja best,gaji mahal pun. Semua nya atas diri sendiri. Kita adalah kita. Terus pandang ke depan. Ku petik kata2 Ijat ◄-bakal cikgu nih... ♥Kenangan zaman sekolah ni kite ley refresh je,da xboley rewind da.♥ So,teruskan ape yg da kita usaha kn selama ni,baik atau buruk,sume nya ada hikmah tersendiri...


Fakta Yang Korang Jarang Dengar Kat Tempat Kerja....

-80% pkerja di malaysia paling xsuka bgun d pagi isnin.
-kbiasaan tempoh waktu pd hari jmaat adlah lbh lama dr hari2 yg lain.
-pkerja lelaki mjadikn lunch break sbgai sidang politik.
-pkerja wanita mjadikn lunch break sbgai bazar@agen jualan kosmetik,brangan pjagaan wnita,serta aksesori2 pkaian.
-syarikat mbazirkn sjumlah wang bg papan tanda 'no smoking' dlm tandas.
-dinding dan pntu tndas lelaki,adalah tmpt pkerja mlepaskn geram dan bakat.
-pkerja wnita tidak akn ke tndas bseorangan.
-hasil tinjauan seorg rkan,85% pkerja wnita myembunyikn earphone dlm tdung mereka.
-pkerja wanita lbh lama brada dlm tndas bbnding pkerja lelaki.
-kbiasaan pkerja tidak akn ke tandas pd wktu rehat.
-tandas yg tbersih ialah tndas d jbatan sumber manusia.
-60% pkerja dsyarikat swasta tidak myukai pngurus smber manusia.
-hnya 2% pkerja di malaysia yg sggup buat ot pd hari gaji.
-pkara pling sensatif di sektor swasta ialah VSS.
-bos anda ialah pfect man. Beliau selalu btl.
-jika anda rasa bos anda mlakukn ksilapan,sila tgk pnyataan diatas.
-bos biasanya akn memilih org pndiam sbgai org kanan.
-leader ialah org yg pling mahir dlm sesuatu bhagian,tetapi x smestinya paling bijak dlm strategi kerja.
-rata2 pkerja akn memandang sinis jika ad pkerja lelaki lain sama2 mmegang henset smbil tsengih2.(hehe)
-rata2 pkerja hnya rapat dgn bos pd wktu bkerja,ttpi tdak dluar wktu bkerja.
-akn tdapat seorg ketua bg 1-1 kelompok kmpulan/puak.
-dlm sesuatu klompok,hnya ktua akn bcakap dan yg lain nya hnya ketawa atau bkata 'ooo'.(tanda kagum la)
-car park biasanya dijadikn medan bg pkerja mperaga enjin,kusyen dan kreta bru.
-tahukah anda cctv pd tempat letak mtosikal skadar hiasan semata-mata?
-tmpat yg pling sesak di tmpt kerja ialah di kantin dan mesin ATM (hujung bulan). 
-pnyakit buasir dan batu karang ialah pnyakit yg pling mudah dialami pkerja kilang.
-MC  biasanya bharga rm10 ke rm30,bgantung pd kwasan dan kadar kekerapan.
-tayar pancit dan jln jem merupakn alasan pling wajib bg pkerja yg lewat.
-hmpir 90% pkerja yg mnaiki mtorsikal mpunyai no telifon ah kuok (runner tukar tiub).
-rata2 seorg pkerja mpunyai bakat mbuat krja lain slain krja tetap nye.
-pkerja pling rajin di sesuatu sektor ialah security guard.
-pkerja yg pling mudah dtindas ialah pkerja kontrak.
-sefahaman antara kaum sgt mudah dilihat antara pkerja2 kelas bwh dan ptengahan. Tp tidak pd kelas atasan.
-pjualan topup ialah pniagaan pling laris diikuti pjualan kosmetik avon dan tupperware di kawasan kerja.
-henset mrupakn kperluan pling utama dtempat kerja bbanding pen.
-isu politik ialah pkara pling mudah ddengar pd wktu rehat bbanding isu sukan.
-harga minyak ialah isu sensatif ke 2,slepas VSS.
-90% pkerja di mlaysia tidak pnah mgunakn atau mhabiskn bajet perubatan dan ksihatan tahunan.
-bg mdapatkn bonus thunan,pkerja biasanya perlu bsabar shabis iman,dmaki dan dikerah hbis2an.
-100% pkerja di malaysia tidak bpuas hati dgn gaji skrg.
-hmpir smua pkerja pernah mgunakan mesin vending dtempat krja.
-nama pngurus sumber manusia pling byk tdapat d dinding tndas diikuti ketua2 jbatan yg lain.
-pkerja wnita indonesia lbh dkenali bbnding pkerja asing dr vietnam dan filipina.
-pkerja lelaki yg sudah brumah tngga lbh mudah mgadu nasib kpd janda bbnding teman2 baiknye.
-khidmat 'posmen' masih dgunakan pkerja lelaki bujang.
-pkerja wnita kbiasaan akn mbwa 1beg ke tmpt krja.
-kereta ialah aset yg mbezakn taraf pkerja2 lelaki.
-adalah dnasihatkn utk tidak mbuat jokes/lawak2 bodoh di pagi isnin.
-kbanyakan pkerja di ofis myalahgunakn komputer di tmpt krja.
-hnya 1 drpd 10 org pkerja lelaki mbawa sikat ke tmpt krja.
-masa seakan2 lmbat mjelang wktu blik. 
-hnya 2 drpd 5 pkerja tahu mgunakan pmadam api.
-sakit kepala dan belakang ialah alasan yg kerap dgunapakai di klinik panel.
-suami isteri jarang akn mkn bsama dtempat krja.
-hnya ada 3% pkerja di malaysia bkerja bsama2 rakan seperngajian.
-hmpir 60% pkerja kilang mgaku pnah mgorat kerani jbatan.
-karipap dan teh o adalah menu sarapan paling laris,dimana2 skalipun.
-pcaya atau tidak,duit syiling lbh bharga dr skeping duit krtas rm5,slepas jam 2pg.
-95% rkyat malaysia xkn add bos diorg dlm fesbuk.
-ketua yg baik ialah ketua yg mdengar kata2 org bwahan bbnding arahan org atasan.
-scara purata pekerja di negara kita mhabiskn rm15 sbgai duit blanja dtempat krja setiap hari.
-tandas wanita lbh kerap tsumbat bbnding tndas lelaki.
-rata2,seorg pkerja wnita pnah di'ngorat' oleh 4org pkerja lelaki spnjang tmpoh beliau bkerja.
-jgn mdail no telifon wnita yg tdapat di dinding tndas.
-nama gelaran biasanya bdasarkn bntuk fzikal atau paras rupa.
-jawatan yg seringkali kekosongan ialah engineer.
-98% pkerja shif mlm pernah tido dtempat krja.
-kamera dgital ialah rakan baik supervisor shif mlm.
-berat seorg pkerja sektor awam bole trun sbnyak 5kg jika bkerja dsektor swasta slma sbulan.

-RZN HRT 260111-
Related Posts with Thumbnails